Floridas fågelparadis

Fullbokad!
Fullbokad!

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

610
Upplev magiska fågelparadiset

Florida

9 – 16 Nov 2019

Denna naturfotoresa till Florida fokuseras kring:

 • Ett fantastiskt fågelparadis!
 • Fotografera fåglar nära inpå utan att behöva använda gömsle.
 • Flertalet destinationer tar oss till olika miljöer – med fokus på fågel.
 • Alligatorer, sköldpaddor och träskmarker.
 • Oemotståndliga prärieugglor
 • Paradisön Sanibel Island.

 

Två stycken erkända och professionella naturfotografer är dina fotoguider.
När solen sänker sig ned över horisonten och färger himlen röd och rosa då är vi på plats i Florida i detta fågelparadis. Himlens färger avspeglas också i vattnet. Det är varmt och skönt och du har flytt novemberrusket hemma i Sverige.

När du fotograferar fåglar i Florida är du fri. Fri att ta flera steg till vänster eller höger, fri att lägga dig ned platt på mage på den varma sanden eller fri att gå och röra dig vart du vill på stranden. Detta är den stora tjusningen med Floridas stränder. Det är ett fågelparadis men du behöver inte sitta instängd i ett gömsle för att komma fågellivet nära.

Ett samarbete med
Reseinformation

Häng med Andreas Hemb, professionell och prisbelönt naturfotograf och Niklas Virsen, professionell naturfotograf och svensk Olympusambassadör, till Floridas fågelparadis 2019! Denna resa är ett samarbete mellan företagen Moments of Magic (Hemb) och Fröstad Naturfoto (Virsen).

Andreas Hemb har spenderat flera månader i just de destinationer som denna fotoresa och workshop åker till. Han vet precis vilka de lokala pärlorna är som inte alla fotografer hittar till samt vilken tidpunkt som är bäst att besöka dem!

Tillsammans kompletterar Hemb och Virsen varandra med olika bildstilar och favoritmotiv vilket gör att du som resenär och deltagare kommer att finna mycket inspiration. Eftersom vi är två stycken guider och fotolärare samt reser i liten grupp kommer alltid någon av oss att vara tillgänglig att ge handledning i fält.

STRÄNDERNA UTAN TRÄNGSEL & DE BÄSTA FOTOMÖJLIGHETERNA

De stränder vi besöker, exempelvis Bunche Beach och Estero Lagoon är vid gryningen och skymningen relativt folktomma. Vi reser dessutom i lågsäsongen för att få en så genuin naturupplevelse som möjligt.

Här kan vi se vadare, hägrar och storkar som kan komma fram mot dig, så länge du sitter still och spanar. Här ses ofta saxnäbbar när de jagar fisk över vattenytan. Deras långa svart-röda näbbar gör dem lätta att se och urskilja. Har vi tur kan vi också se fregattfåglar med deras långa vingar segla ovanför i skyn.

Vid ebb kommer fåglarna att koncentrera sitt födointag med snäckor, krabbor och andra djur som lever på botten. Med lite tur och skicklighet kan du fånga de ögonblicken! Florida är dock så mycket mer än bara fåglar vilket du kommer att få läsa om längre fram i denna fotoresebeskrivning. Här finns vackra och annorlunda träsklandskap där alligatorer regerar och i vattnet lever sköldpaddor. Först ska vi dock prata mer fåglar.

ETT PARADIS FÖR NATUR- & FÅGELINTRESSERADE

Utanför Floridas kust ligger Sanibel Island. En paradisö som liknar vilket vykort från vilken drömresa som helst. Här är stranden vit och vattnet turkost och klarblått. På Sanibel Island finns det inga stora affärskedjor och halva ön är ett naturreservat. På grund av detta skydd är exploateringen väldigt begränsad här.

Ön är också känd för sitt rika bestånd av fiskgjusar som till skillnad från här hemma i Sverige är helt oskygga. Att besöka och uppleva dessa fantastiska rovfåglar på nära håll är ett måste när vi besöker Sanibel Island. På de vackra stränderna kan vi också se och fotografera vadare och hägrar som kan komma mycket nära, ibland lite för nära så att objektivets närgräns blir nådd. Här kan vi se tärnor som letar fisk vid strand och vattenlinjen.

Det är också viktigt att du ibland släpper blicken från fåglarna på stranden och i skyn. Istället ska du fästa blicken ut mot det klarblå vattnet en liten bit ut från stranden. Här kan du få se både rockor och delfiner som passerar oss, ibland bara några meter utanför strandkanten.

INTE BARA FÅGLAR

Denna fantastiska fotoresa och workshop till Florida bjuder inte bara på fågelfotografering av absoluta toppklass. Här finns också utrymme för att uppleva Floridas fascinerande träsklandskap och dess invånare. Vem vet vad vi kommer att stöta på i detta nästan förhistoriska smått utomjordiska landskap. Det känns nästan som en portal in i en annan värld än våran egen.

Om du är rädd för att få fötterna blöta och ogärna vill trampa runt i träskmarker kan du vara lugn. Six Mile Cypress Slough Preserve och Audubon’s Corkscrew Swamp Sanctuary som vi kommer att besöka har uppbyggda ”boardwalks” det vill säga träspångar som är lättvandrade. Det finns även vandringsstigar här som är enkla att ta sig fram på till fots. Du kommer att få uppleva den genuina Floridanaturen, träskmarkerna, på ett säkert och kontrollerat sätt.

ALLIGATORER & SKÖLDPADDOR

Everglades är ett gigantiskt träskområde. I den södra delen ligger Everglades nationalpark som ingår i Unescos naturvärldsarv. I Everglades ligger också Shark Valley som vi kommer att fotografera i och uppleva. Här är fågellivet också rikt och på land regerar alligatorerna. I vattnet kan du också se sköldpaddor. Här håller vi ett lugnt tempo när vi fotograferar de ryggradslösa djuren, ej framrusande i svävare som stör djurlivet. Här tar vi vårt ansvar för djuren och naturen på plats.

CLYDE BUTCHER GALLERY

I Everglades ligger även Clyde Butcher Gallery. Clyde som bor här har dedikerat sitt liv åt att fotografera Everglades träskmarker. Här kommer vi titta och besöka hans galleri men även botanisera i träsklandskapet runt hans galleri där ofta alligatorerna lurar.VÄDER OCH KLIMAT

Här är det varmt till skillnad från hemma i kalla Sverige. Värmemässigt är det ungefär som svensk högsommar men det kan bli lite kyligare tidiga morgnar och sena kvällar.

ÄR DET FYSISKT ANSTRÄNGANDE?

Denna fotoresa är inte fysiskt ansträngande. Vi tar oss till olika platser och destinationer med bil. Väl på plats promenerar vi på lätta stigar och platta stränder.

KLÄDER OCH UTRUSTNING

Slitstarka och bekväma kläder är det som gäller på denna fotoresa. Observera att dina kläder kan bli blöta och sandiga då vi fotograferar på en strand. På fötterna ska du ha bekväma promenadskor men ta också med dig sandaler.

Lying on the beach at low tide at dawn watching the reddish egret hunt. It’s very active hunting style with creating shade with the wings gives a sense of watching a dance. Positioned myself to get the right soft light and a background that would complement this beautiful bird.
Sure enough it moved in to the perfect position after just a few minutes

KAMERA OCH OBJEKTIV

Här är det viktigaste objektivet ett teleobjektiv mellan 200 mm och uppåt. Glöm dock inte bort att ta med dig en vidvinkel eller lite kortare brännvidd än tele- för att fotografera de fantastiska solnedgångarna och träskmarkerna. Ibland kommer också fåglarna så nära så att 200 mm är för långt.

BOENDE

Vi kommer att bo en kväll i Fort Lauderdale och sex nätter ute på paradisön Sanibel Island. Här har vi en fastighet med två hus, stora gemesamhetsytor och pool helt för oss själva, bara 3 min promenad ned till stranden. 

Start och avslut:

South West Florida International Airport

Pris

19 500 SEK
Handpenning på 2900:- betalas vid bokning och resterande 60 dagar innan avfärd

Vad är inkluderat

 • Boende i dubbelrum inkl frukost ( 7 nätter ) på paradisön Sanibel Island
 • Fotoguidning av 2 professionella naturfotografer
 • Inträdesavgifter till nationalparker
 • Alla transporter och biltullar i Florida

Vad ingår inte:

 • Internationellt flyg till South West Florida Airport
 • Restaurangbesök för luncher och middagar
 • Utgifter av privat karaktär
Reseplan

Day 1Ankomst till florida

Ankomst South West Florida Airport sen eftermiddag. Vi åker sedan till vårt boende på paradisön Sanibel Island

Dag 2 - 7Floridas västkust

Från vår bas kommer vi varje dag göra en fotoutflykt tidigt på morgonen och eftermiddag/kväll. Mitt på dagen vilar vi.
När tidvattnet är optimalt kommer vi i gryningen ta oss till fantastiska Bunche beach, en av våra egna favoritplatser! Innan solen går upp parkerar vi och promenerar ut på de exponerade sandbäddarna under ebb. När morgonen gryr får vi sällskap av hägrar, vadare och många andra strandfåglar som kommer in för att födosöka i det grunda vattnet. Här är det inte tal om något gömsle utan vi slår oss lugnt ner och låter fåglarna komma till oss. Det är en helt magisk upplevelse att helt öppet dela stranden med fåglarna i det vackra morgonljuset. Två morgnar och en eftermiddag kommer spenderas på Bunche. Fåglar vi med stor chans kommer se är liten blåhäger, trefärgad häger, rosthäger, snöhöger, ägretthäger, amerikansk blåhäger , saxnäbbar, en uppsjö plowers och vadare.
Nästa huvudresmål blir paradisön Sanibel Island där vi också har vårt egna boende nära stranden. Denna fantastiska ö som till hälften består av naturreservat och resterande halvan en lugn och gammaldags Floridamiljö utan moderna storkedjor, shoppingcenter eller hotellkomplex. Fåglarna regerar här vilket vi ser redan under färden över bron där fiskgjusarna sannolikt kommer att komma upp bredvid bilen i deras jakt på fisk. Vår plan är att göra två heldagsutflykter på Sanibel Island för att kunna ta del av allt som erbjuds här. Ena dagen blir dedikerad till Ding Darling Nature Reserve, ett världskänt eldorado för fåglar. Här möter vi som troligast rosa skedstork, brun och vit pelikan, fiskgjusar, kungsfiskare, vithövdad havsörn, natthäger, hackspettar av olika slag, liten blåhäger, snöhöger och många fler arter. Vi kommer att röra oss runt en vägslinga i lugn takt och stanna för att fotografera när vi vill samt ta en tur längs reservatets vattenleder för att få uppleva de delar som endast nås med båt. Den andra dagen på Sanibel Island fokuserar vi mer på stränderna. Lokala pärlor som är extra bra för att se fiskgjusarna födosöka längs strandkanten besöks. Här ska vi också spana av vattnet efter fantastiska snäckor. Stränderna delas av vadare, tärnor och hägrar. Fyrområdet blir ett annat stopp där vi kommer nära fiskgjusar samt pelikaner och hägrar som hoppas få en godbit från de lokala fiskemännen på piren. Båda dagarna intas lunch på genuina lokala restauranger som är en upplevelse i sig.
För att få ut mer av Floridanaturen åker vi en dag till Six Miles Slough preserve. På boardwalks tar vi oss runt i träsklandskapet och fotografer landskap såväl som dess invånare.
Vi kommer också en eftermiddag bege oss till de oemotståndliga prärieugglorna som har gjort Cape Coral till sitt hem. Efter Andreas Hembs många besök i området har han mycket god kännedom om exakt var man kan stöta på dessa charmtroll.

Dag 2-7Heldagstur till Floridas träskmarker

En dag gör vi en heldagstur med fullt fokus på floridas träsklandskap!
Vi gör en tidig avresa från vår bas för att fullt ut utforska de speciella träsklandskap som erbjuds. Stopp under denna heldagstur kommer vara ett urval av Andreas favoritplatser i träskmarkerna.
Cypress Swamp Reserve och Bird Rookery Swamp – Här kommer vi gå på boardwalks och små stigar som leder ut i ett magiskt träsklandskap som taget ur en film om främmande världar. I lugn takt utforskar vi landskapet och dess rika fauna. Här bjuds ofta på riktigt nära möten med alligatorer.
Shark Valley – Här kommer vi att promenera i sakta mak på anlagd gångväg som skär genom träsket. Fågellivet är rikt och oskyggt, och närporträtt av anhingas och olika sorters hägrar står på menyn. I vattnet som går längs kanten av vägen regerar alligatorerna. De ligger ofta och solar bara någon meter från gångvägen. Här ses också sköldpaddor i vattnet.
Om intresse och tid finns stannar vi och besöker Clyde butchers fantastiska galleri som ligger mitt i Everglades. När man parkerar vid galleriet ses ofta alligatorer i vattnen. Här har vi tid för både besök inne i galleriet och en promenad på träskägorna och den magiska miljön.
Bakgator med nära möten med alligatorer – De bästa platserna för alligatorer är inte alltid vid de stora turistparkerna, utan vi tar oss in på grusvägar där man i lugn och ro kan få nära möten utan trängsel.
På kvällen tar vi oss efter en full med intryck tillbaka mot vår bas på Sanibel Island.

Dag 8Avslutande Fotografering och hemfärd på sen eftermiddag

Resan har tyvärr nått sin sista dag och vi kommer lämna vår bas vi har haft under veckan. Vi kommer dock inte vila kamerorna förrän till kvällen. Baserat på gruppens intresse använder vi morgonen och dagen för fotografering av det som vart favortierna från veckan. På eftermiddagen tar vi oss till South West Floridas International flygplats där turen avslutas och färden hemåt påbörjas.

Foton från resan